Slecht nieuws gesprekken op een positieve manier voeren

<img class="size-medium wp-image-225 alignleft" alt="Slecht nieuws gesprekken op een positieve manier voeren" src="https://www.zoonadvies.nl/wp-content/uploads/2014/03/Roos-272×300.jpg" width="272" height="300" srcset="https://www.zoonadvies.nl/wp-content/uploads/2014/03/Roos-272×300 similar al viagra.jpg 272w, https://www.zoonadvies.nl/wp-content/uploads/2014/03/Roos.jpg 930w” sizes=”(max-width: 272px) 100vw, 272px” />Slecht nieuws gesprekken op een positieve manier voeren

Het voeren van een slecht nieuws gesprek is vaak lastig. Als u zich echter aan onderstaande handleiding houdt wordt het gesprek al een stuk gemakkelijker en plezieriger.

Grote valkuil
De grootste valkuil bij het brengen van slecht nieuws is het gesprek te starten met een ander (neutraal) onderwerp. Het lijkt misschien aardig om eerst over koetjes en kalfjes te beginnen. Alleen, uw gesprekspartner wordt zo op een dwaalspoor gebracht. Vertel liever direct het doel van het gesprek. Leg vervolgens in het kort de situatie uit en geef een duidelijke reden. Probeer zo concreet en feitelijk mogelijk de zaken te benoemen. Dus niet; ‘Ik kan niet met je samenwerken omdat je telkens te laat komt’. Zo’n uitspraak voelt als een aanval op de persoon zelf. Wat u beter kunt zeggen is; ‘Ik zie dat je de afgelopen maand vijf keer later bent begonnen dan de afgesproken starttijd van half negen. Dit vind ik niet acceptabel.’ Geef, als dit van toepassing is, ook aan wat de consequenties zijn.

Mondje dicht
Als u kort de situatie en consequenties hebt toegelicht is het handig om na te gaan of uw gesprekspartner gehoord en begrepen heeft wat de situatie is. Vraag bijvoorbeeld om het gesprek samen te vatten. Zo kunt u controleren of uw boodschap is overgekomen. Het is daarna voor u de kunst om even uw mond dicht te houden. Vaak zijn we geneigd om maar door te blijven praten. Alleen is er bij slecht nieuws grote kans dat uw gesprekspartner na het horen van het slechte nieuws stopt met luisteren omdat er van alles door het hoofd speelt. Geef uw gesprekspartner daarom voldoende ruimte om te reageren en om vragen te stellen.

Samen werken
Samen kunt u kijken of en zo ja welke oplossingen er zijn voor de situatie. Als u dit doet, zorg er dan altijd voor dat u hierover concrete afspraken maakt zodat de ander precies weet wat de status van de oplossingen is. Sluit het gesprek in ieder geval altijd af met een korte samenvatting van wat jullie besproken hebben en geef de gemaakte afspraken weer. Handig om dit ook schriftelijk te bevestigen aan de ander.

Als de ander overigens erg ontdaan is van het nieuws kan het beter zijn om op de korte termijn een nieuwe afspraak te plannen. Zo kunnen jullie op een rustiger moment samen verder praten over de gevolgen en oplossingen.

Als u zelf wordt uitgenodigd…
Wordt u zelf uitgenodigd voor een (slecht nieuws)gesprek? Vraag dan vooraf altijd naar het doel van het gesprek en hoeveel tijd er beschikbaar is. Zo kunt u zichzelf goed voorbereiden op het gesprek door bijvoorbeeld het verzamelen van concrete feiten of het formuleren van uw mening.